Varför får man grå hårstrån?

Varför får man grå hårstrån?

Ändå gör gråa hår inte alltid visa upp att förebåda ålderdomen. Någon av oss har sett ganska unga människor som redan förvärvat ett betydande antal sådana hårstrån. Det finns förstås andra orsaker för dem att bli offer för denna katastrof.

Det finns många skäl till varför en missfärgning av hår kan förekomma. Vissa är nära kopplad till livsstils-och miljöfaktorer.

1. Genetiska faktorer: genetiskt arv avgör om håret blir grått på en ung eller inte så ung ålder. Titta på dina föräldrar och farföräldrar. Man tar vanligen efter en av dem!
 2. Stress: Forskning har visat att människor som har en massa ansvar och hektiska liv förlorar ungdomliga färgen på sitt hår tidigare än sina jämnåriga som lever ett lugnt och tillfredsställande slags liv.
 3. Mat: Brist på vitaminer bidrar också till denna oönskade ändringar av hår, om du vill fördröja processen, bara ändra din kost och äta mat som är rika på vitaminer (speciellt B)
 4. Sömn: Brist på sömn och en oorganiserad liv är en av de mest utbredda orsakerna till att få gråa hår. Försök få tillräckligt med sömn på natten och du kommer att försena processen!
 5. Känslomässig chock kan medföra ett ökat antal gråa hårstrån, tillsammans med en massa andra förändringar i organismen.
 6. Miljö: Föroreningar och sola under en lång tid är två andra orsaker till denna katastrof. Sun har en degenerativ effekt på hår, oavsett ålder.
 7. Metabolism: Migrän, depressioner och hormonella störningar är också kända för att lägga till nya gråa hår.
 8. Hårfärger sägs ha, i tid, en degenerativ effekt på håret. Se upp, mina damer!

Men illa det kan tyckas, med ett par eller fler gråa hår bredvid templen är inte riktigt katastrofalt och vi vet alla hur man ska täcka felet. Det finns så många typer av hårfärger numera att män också använder dem att återfå sin självkänsla när det första tecknet på "missfärgat hår visar. Men det är läkarnas råd för oss att välja hårfärgningsmedel som är mindre skadliga för hår och hud.